2013/05/14

Design szemle: Arne Jacobsen székei

Arne Jacobsen a XX. század minden bizonnyal egyik legismertebb és elismertebb bútor tervezője. Keze alól olyan ikonikus darabok kerültek ki, mint az Hangya szék, az Tojás fotel, a Series 7 székei, vagy a Hattyú szék, amivel már biztosan mindenki találkozott. Arne Jacobsen volt az elsők egyike, aki a hajlított rétegelt lemezt használta a bútoraihoz, bár igaz, hogy a technológia felfedezője nem ő, hanem a Charles és Ray Eames házaspár volt. A bútorokat a kezdetektől a Fritz Hansen dán cég gyártja, a design-szerelmeseinek pedig kötelező elem a lakásban

Én a magam részéről teljesen odavagyok értük. Átgondolt, funkcionális, gyönyörű vonalvezetésű darabok, látszik rajtuk, hogy a nem a gyors tömegtermelést tartották szem előtt, hanem a minőséget. Azt szeretem bennük, hogy rengeteg stílushoz illeszthetők, legyen az minimál, modern, skandináv, indusztriális vagy rusztikus, de egy klasszikus/modern kevert miliőbe is beleillenek. Az pedig biztos, hogy ezek a darabok lesznek a szoba központi elemei.

Az első áttörő sikert az ANT chair (Hangya szék) hozta 1952-ben.



Az ikonikus Egg Chair eredetileg a SAS Royal Szálloda számára készült.





Az egyik kedvencem ez a szürke filc huzat, szerintem nagyon  vagány :)


Az Egg Chair-hez hasonlóan a Swan Chair is a Royal Hotel lobbi és pihenő részeire készült. Mindkét fotel különlegessége, hogy nincsenek bennük egyenes vonalak, ez akkoriban nagy újításnak számított.




A széksorozat "legfiatalabb" darabja a Grand Prix szék, ami nevét az 1957-ben elnyert milánói formatervezési díjról kapta, ami a díjátadás után ragadt a székre.



A Series 7 sorozat minden idők legkeresettebb Fritz Hansen terméke, de valószínűleg az egész bútortörténet egyik legfelkapottabb darabja. 


 {fotó Fritz Hansen}


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...